Mayský kalendář 21.12.2012 - speedy74

<< Hlavní strana

Druhý odkaz Mayů na datum 21. 12. 2012

25.12.2011

Mayský kalendář

V anglosaském světě mnozí věří, že konec světa nastane náhlou a hrůznou událostí. Není se čemu divit, jsme v tom utvrzováni již od raného středověku. Je to v nás tak zakořeněno, že s oblibou to vztahujeme i na historické artefakty jiných kultur. Z Mexika, kde částečně vyluštili další 1300 let starý text odkazující na příští rok, archeologové a potomci Mayů vzkazují – nepřistupujte k poselství našich předků z pozice křesťanského mesiášství.

V šedesátých letech minulého století narazili cestáři u mexického Totuguera na kámen, který jim připadal zajímavý, a tak jej předali místním úřadům. Nyní je střežen v mexickém muzeu pod označením Tortuguerská kamenná deska. Pozornost budí tím, že je na ní konkrétní datum. Nápis říká, že něco má nastat v roce 2012 a v té souvislosti je jmenován Bolon Yokte, tajemný mayský bůh spojovaný jak s válkou, tak stvořením. Další piktogramy lze číst jako: "Kdo sestoupí z nebe." Nicméně, praskliny a poškození okraje kamene jsou špatně čitelné a s tím sestupováním to nemusí být tak jisté.

Tím datem, které prastará kultura považovala za potřebné vepsat do kamene a předat budoucím generacím, je 21. prosinec příštího roku. Odborníci i laikové se od té doby dohadují, co poznámka o konci znamená a zda se k ní neváže nějaký mayský mýtus. Znalci na indiánskou kulturu tvrdí, že jde jen o kalendář. A jak se k tomu staví evropská media? Jakoby se nemohla vymanit z představ, že Mayové předpovídali konec světa. Často je text dáván do souvislosti s Nostradamovým proroctvím pro rok 2012 – čeká nás v něm krvavá šarvátka: „..ve víru dění vítězí dva vládci, schovaní vojáci mají strašné zbraně a nedaleko je vyzkouší.“ Podpořit výklad ve smyslu možného soudného dne mají i citáty z Bible. To vše se děje jen na základě jedné zprávy vytesané do kamene, která neříká nic víc, než že „konec nastane v třináctém baktunu“. A tak se ani nelze divit obavám archeologů, kteří předvídají další dezinterpretace v souvislosti se zveřejněním nových informací o dalším nálezu. Ten rovněž zmiňuje datum 21. 12. 2012...

Pokračování článku zde >>

Zdroj: http://www.osel.cz

Odkazy domácí

Copyright © speedy74 • 2010 - 2012 •
Partneři webu: Sponzoruje: Toplist SuperLink.cz